Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017

Δωρεές του Συλλόγου προς το σχολείο
o Κάλυψη εξόδων για τη μεταφορά των δεκατιανών στο σχολείο, σε όσους γονείς προσφέρθηκαν για τη μεταφορά τους και δε διέθεταν δικό τους μεταφορικό μέσο. 
o Κάλυψη εξόδων θεατρικής παράστασης «Θα φάμε τα μουστάκια μας», της θεατρικής ομάδας Μποέμ που παρουσιάστηκε σε όλο το σχολείο στις 4/4/2017 (150 € σύνολο δωρεάς)
o Κάλυψη εξόδων για την αγορά καλωδίων και βυσμάτων σύνδεσης για την ηχητική μονάδα του σχολείου.
o Αγορά πνευματικών δικαιωμάτων της ταινίας «Λαβύρινθος» του σκηνοθέτη Douglas Boswell, από την ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου, με σκοπό την προβολή της στους μαθητές των τάξεων της Γ, Δ, Ε και ΣΤ Δημοτικού. Ο Σύλλογος εξασφάλισε και δωρεάν είσοδο για τους μαθητές στο σινεμά Αλκυονίς (300€ σύνολο δωρεάς, 150€ για την ταινία, 150€ για το σινεμά).
o Δωρεά αναμνηστικών t-shirt και λευκώματος σε όλους τους απόφοιτους της ΣΤ Δημοτικού, τον Ιούνιο του 2017 (160,30€ σύνολο δωρεάς).
o Οικονομική ενίσχυση των σχολικών εκπαιδευτικών επισκέψεων με σκοπό τη μείωση του συνολικού κόστους της εκδρομής για κάθε μαθητή (200€ σύνολο δωρεάς) 
o Δωρεά φιλέ και 3 μπαλών για βόλεϊ στο σχολείο
o Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων για την καθαρίστρια του σχολείου μας

Εκδηλώσεις εντός και εκτός σχολείου
o Κοπή βασιλόπιτων για όλες τις τάξεις τους σχολείου και για το σύλλογο διδασκόντων στις 26/1/2017. Οι βασιλόπιτες ήταν προσφορές γονέων και τα δώρα ήταν βιβλία που αγόρασε ο σύλλογος, αξίας 70€.
o Οργάνωση αποκριάτικης γιορτής και λαχειοφόρου αγορά στις 18.2.2017 στο σχολείο. 
o Πασχαλινό bazaar 3-6 Απριλίου, με προσφορές σε χειροποίητες κατασκευές και γλυκίσματα από γονείς
o Φιλοξενία στο σχολείο μας τουρνουά σκάκι στις 27 Μάιου. Η ομάδα σκάκι του σχολείου μας κέρδισε δυο από τις τρείς πρώτες θέσεις στην κατηγορία Νηπιαγωγείο – Γ’ Δημοτικού και τις τρεις πρώτες θέσεις στην κατηγορία Δ΄- Στ’ Δημοτικού.
o Συμμετοχή στην καλοκαιρινή γιορτή που διοργάνωσε το 35ο Δημοτικό Σχολείο στην πλατεία Εξαρχείων.  
o Διοργάνωση μονοήμερης εκδρομής για γονείς και παιδιά στην παραλία του Σχοινιά στις 11 Ιουνίου.
o Συμμετοχή της ομάδας χορού του σχολείου μας στις εκδηλώσεις «Παιδικές Κυριακές» του Πάρκου Ναυαρίνου.
o Προβολή του έργου του παιδαγωγού Γιάνους Κόρτσακ με: 

  • συμμετοχή στη βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του «Το δικαίωμα του παιδιού στο σεβασμό» στις 8 Νοεμβρίου, 
  • αγορά του βιβλίου και δωρεά στο σύλλογο διδασκόντων 
  • πρόταση παρακολούθησης της θεατρικής παράστασης του Κόρτσακ «Ματίας ο Α’»  στο θέατρο Άλφα. 

o Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ για την ενίσχυση του Συλλόγου στις 17, 19 και 20 Δεκεμβρίου  και προβολή παιδικής ταινίας «Αζούρ και Ασμάρ» στο σχολείο.

Δραστηριότητες για τα παιδιά 
o Λειτουργία τμήματος εικαστικών, τη σχολική χρονιά 2016-2017 και 2017-2018, στο σχολείο, με τη συμμετοχή 16 και 12 παιδιών αντίστοιχα.  
o Λειτουργία τμήματος θεατρικού παιχνιδιού τη σχολική χρονιά 2016-2017 και 2017-2018, στο σχολείο, με τη συμμετοχή 12 και 8 παιδιών αντιστοίχως.
o Λειτουργία τμήματος μοντέρνου χορού, τη σχολική χρονιά 2016-2017 και 2017-2018, στο σχολείο, με τη συμμετοχή 57 και 27 παιδιών αντιστοίχως.
o Λειτουργία τμήματος παιδικής γιόγκα, τη σχολική χρονιά 2016-2017, σε συνεργαζόμενη σχολή, με τη συμμετοχή 17 παιδιών.
o Λειτουργία τμήματος σκάκι, τη σχολική χρονιά 2016-2017 και 2017-2018, στο σχολείο, με τη συμμετοχή 22 και 16 παιδιών αντιστοίχως.
o Λειτουργία τμήματος ρομποτικής, τη σχολική χρονιά 2016 – 2017 με τη συμμετοχή 11 παιδιών.
o Συνεργασία του συλλόγου με το αθλητικό σωματείο Αστέρας Εξαρχείων για τη δημιουργία παιδικής ομάδας βόλεϊ και για τη συμμετοχή μαθητών του σχολείου στην ακαδημία μπάσκετ. Συνολικά τη σχολική χρονιά 2016 – 2017, 11 μαθητές του σχολείου συμμετείχαν στην ομάδα βόλεϊ του Αστέρα και 17 στην ακαδημία μπάσκετ. Τη σχολική χρονιά 2017 – 2018 συμμετείχαν 14 μαθητές στην ομάδα βόλεϊ και 30 στην ακαδημία μπάσκετ. 
o Ο Σύλλογος μας διοργάνωσε επιπλέον μαθήματα χορού και ζωγραφικής για τα παιδιά της έκτης τάξης που ενδιαφέρονταν να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις στο Καλλιτεχνικό Σχολείο, με αποτέλεσμα 2 παιδιά να επιτύχουν στο τμήμα χορού και 1 παιδί στο τμήμα εικαστικών. Το ταμείο του συλλόγου κάλυψε τα έξοδα παρακολούθησης παραστάσεων χορού των  μαθητών που συμμετείχαν στα μαθήματα χορού.

Δραστηριότητες για γονείς
o Λειτουργία τμήματος μοντέρνου χορού με τη συμμετοχή 10 γονέων.
o Λειτουργία τμήματος πιλάτες με τη συμμετοχή 6 γονέων. 
o Λειτουργία τμήματος γιόγκα με συνεργαζόμενη σχολή, με τη συμμετοχή 10 γονέων.
o Πρόσκληση για συγκρότηση τμήματος θεατρικού παιχνιδιού για γονείς. Καθώς η συμμετοχή των γονιών ήταν πολύ μικρή, το τμήμα δε συγκροτήθηκε τελικά.  

Επιστολές – αιτήματα – παρεμβάσεις
o Ανακοίνωση συμπαράστασης στην εκπαιδευτική κοινότητα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέου Ικονίου στο Πέραμα, σχετικά με την επίθεση που δέχτηκε το σχολείο από μέλη της Χ.Α. 
o Αίτημα προς το Δήμο Αθηναίων (16/1/2017), για την τοποθέτηση στο σχολείο μας ενός Κοινωνικού Λειτουργού και ενός Σχολικού Βοηθού, μέσω της αξιοποίησης του  προγράμματος κοινωφελούς εργασίας
o Αίτημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής (28/2/2017), όπου ζητήθηκε ενημέρωση α) για τη μεθοδολογία κατανομής πιστώσεων και β) για τα ποσά που πιστώθηκαν στα Συμβούλια Σχολικών Κοινοτήτων της 1ης Δημοτικής Κοινότητας κατά το έτος 2016 , σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών κάθε σχολικής κοινότητας.
o Απάντηση σε αίτημα της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της 1ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, αναφορικά με την καταγραφή προβλημάτων σχολικής στέγης που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της 1ης Δημοτικής Ενότητας του Δήμου (19/5/2017). Στην επιστολή αναφέραμε αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο μας σε αίθουσες, τις ελλείψεις σε υποδομές και θέματα επισκευών και συντήρησης του σχολείου μας. 
o Παρέμβαση για την εγγραφή των μαθητών στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, ώστε να εγγραφούν στο Ολοήμερο και τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση εργασίας ή κάρτα ανεργίας (19/5/2017).  
o Αναφορά γεγονότος παραμονής μαθητών του σχολείου μας εκτός της σχολικής μονάδας κατά τη διάρκεια της απεργίας της 17ης Μαΐου. Η αναφορά έγινε προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας (22/5/2017).
o Αίτημα για παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση περιστατικού σχολικής βίας και εκφοβισμού στο σχολείο μας, προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας (12/6/2017). 
o Αίτημα προς το Δήμο Αθηναίων και την Αντιδήμαρχο για το παιδί, για χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων στα Εξάρχεια από τα παιδιά και τους/τις νέους/ες της περιοχής. Στο αίτημα ζητήσαμε την απόδοση του κλειστού γυμναστηρίου στο Λόφο Στρέφη κατά προτεραιότητα στα τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ του Αστέρα και της Υπεροχής Εξαρχείων (12/6/2017).
o Επιστολή προς τη Διεύθυνση Παιδικής Ηλικίας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αθηναίων, για την παραχώρηση χώρων του σχολείου για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων του συλλόγου (25/9/2017).
o Συμμετοχή του Συλλόγου σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, για την πρόσληψη δασκάλων για τα τμήματα υποδοχής προσφυγόπουλων (27/9/2017).
o Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού κα Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων) και διαδήλωση στο Δημαρχείο της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη στέρηση του δικαιώματος στην άθληση των παιδιών των Εξαρχείων (5/10/17).  
o Δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης, έτσι ώστε να καλυφθούν οικονομικά ανάγκες σίτισης ή υλικοτεχνικού εξοπλισμού μαθητών (π.χ. σχολικές τσάντες, τετράδια, παπούτσια, τετράδια, μολύβια, κτλ)
o Αίτημα προς τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας για δωρεάν παροχή φρούτων για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών του σχολείου μας σε δεκατιανό (20/10/2017).
o Κάλεσμα για συλλογή ειδών για πλημμυροπαθείς δυτικής αττικής  (21/11/2017)
o Κατόπιν ενεργειών του συλλόγου μας (14/9/2017), ο σύλλογος υπαλλήλων της Βουλής των Ελλήνων πρόσφερε στο σχολείο μας τις εξής δωροεπιταγές: από τα public 250€, από τα Intersport 250€ και από τα Μουστάκας 250€. Με τις δωροεπιταγές καλύφθηκαν οι ανάγκες σε αθλητικό εξοπλισμό για το μάθημα της γυμναστικής (μπάλες, στεφάνια, σκοινάκια), πραγματοποιήθηκε αγορά οθόνης τηλεόρασης για την αίθουσα της πληροφορικής και αγοράστηκαν επιτραπέζια παιχνίδια για τις ανάγκες των τάξεων υποδοχής και του Ολοήμερου Σχολείου. 
o Επικοινωνία του Συλλόγου με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) με αίτημα την συντήρηση και αποκατάσταση των κτιριακών ελλείψεων του σχολείου μας

Ανακοινώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων – Εκπτωτικά κουπόνια
Ανακοινώσεις για δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις με αποδέκτες τα παιδιά και εξασφάλιση εκπτωτικών κουπονιών σε θεατρικές παραστάσεις.

Εσωτερική δραστηριότητα συλλόγου
o Πραγματοποίηση 8 ανοιχτών διοικητικών συμβουλίων. 
o Αποστολή 55 ανακοινώσεων στους γονείς, με μοίρασμα στο σχολείο, αναρτήσεις στην είσοδο του σχολείου, αποστολή e-mail (mailing list με 74 αποδέκτες) και ανάρτησή τους στο blog του συλλόγου (www.sg36.blogspot.com).
o Αλλαγή σύστασης διοικητικού συμβουλίου για το πρώτο εξάμηνο του 2017 η σύσταση ήταν: Πρόεδρος Ειρήνη Βαλιάκα, Αντιπρόεδρος Σταυρούλα Βουλογκίτσα, Γενική Γραμματέας Ειρήνη Τσέβη, Ταμίας Πηνελόπη Ειρήνη Σιαμάτα, Ειδικός γραμματέας Στρατής Μπουρδάκης, Βοηθός Ταμίας Γιούλη Στάμου, Μέλος Γιούλη Στάμου και το δεύτερο εξάμηνο του 2017: Πρόεδρος Ειρήνη Τσέβη, Αντιπρόεδρος Ειρήνη Βαλιάκα, Γενική Γραμματέας Γιούλη Στάμου, Ταμίας Πηνελόπη Σιαματά, Ειδικός Γραμματέας Στρατής Μπουρδάκης, Βοηθός Ταμίας Σταυρούλα Βουλογκίτσα, Μέλος Κική Μιχελιουδάκη
o Συμμετοχή σε 3 σχολικά συμβούλια, όπου τέθηκαν από το σύλλογό μας ζητήματα όπως τα κτιριακά, τα έξοδα από τη σχολική επιτροπή για το δεκατιανό (κουλούρια), οι αίθουσες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τα τμήματα υποδοχής, τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται στο σχολείο, η χρήση της βιβλιοθήκης του σχολείου καθώς και του κλειστού Γηπέδου στο Στρέφη για το μάθημα της Γυμναστικής, η κάλυψη ιδιαίτερων αναγκών μαθητών του σχολείου κλπ
o Συμμετοχή των τριών εκπροσώπων μας στις εκλογές και τις Γενικές Συνελεύσεις της Ένωσης Γονέων της 1ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων.

Προσφορές μελών, πλην των μελών του ΔΣ
o Βασιλόπιτες: Σουζάνα Καρέρα Άλβαρες, Ιωάννα Αλέξη, Αλέκα Αργαλιά, Πολυτίμη Γιακουμάτου, Έφη Σιάρκου, Σάρα Μούσλεκ, Ντέλια Τζωρτζάκη και Ειρήνη Τοπούζη.
o Μεταφορά και προσφορά δεκατιανού για τα παιδιά: Γιώργος Μπατιστάκη, Όλγα Ντρη, Χριστίνα Παπαϊωάννου, Ειρήνη Τοπούζη, Γωγώ Μαστρογιάννη, Δήμητρα Κύργιου, Βαλεντίνα Ουσταμπασίδη και Κυριάκος Ζάμπουρας.
o Κατασκευές και οργάνωση bazaar και αποκριάτικου πάρτι: Ιωάννα Αλέξη, Αλέκα Αργαλιά, Φαίδων Βελεγρίνος, Πολυτίμη Γιακουμάτου, Νίκη Γιαννοπούλου Σοφία Γκατζιρούλη,  Σοφία Δάντη, Δώρα Δουλγεράκη, Αλεξία Κοσμετάτου, Δημήτρης Κουκουβάνης, Δήμητρα Κύργιου, Γωγώ Μαστρογιάννη, Γιώργος Μπατιστάκης, Βάσω Μπεβούδα Γωγώ Μπρέγκου, Βίκτωρ Ντόι, Όλγα Ντρη, Βαλεντίνα Ουσταμπασίδη, Έφη Σιάρκου, Δημήτρης Τζαναβάρας, Ειρήνη Τοπούζη, Μαίρη Τσιαμήτα – Μπαλή,  Γιώργος Φιλιππόπουλος και Θάνος Ψυχής.
o Φροντίδα ηχητικών, επιλογή ενισχυτή και equalizer: Δημήτρης Κουκουβάνης, Ανέστης Παπαδόπουλος και Χάρης Πουρνιάς.
o Υποστήριξη εκδρομής: Έφη Σιάρκου
o Ευθύνη σχολείου κατά τις σαββατιάτικες δραστηριότητες: Αλέκα Αργαλιά, Πολυτίμη Γιακουμάτου, Νίκη Γιαννοπούλου, Σοφία Δάντη, Δώρα Δουλγεράκη, Δημήτρης Κουκουβάνης, Γωγώ Μαστρογιάννη, Τζένια Ματβί, Γεωργία Μπέγκου, Βίκτωρ Ντόι, Όλγα Ντρή, Νίκος Σταμόπουλος, Ειρήνη Τοπούζη, Κατερίνα Χατζηπέτρου, Δημήτρης Χωριανόπουλος


Τα μέλη του ΔΣ

Γεωργία Στάμου
Ειρήνη Βαλιάκα,
Ειρήνη Τσέβη, 
Πηνελόπη - Ειρήνη Σιαματά, 
Στρατής Μπουρδάκης,
Σταυρούλα Βουλογκίτσα,
Κυριακή Μιχελιουδάκη